maandag 5 juli 2010

Uitrusting van de computerzaal op punt

Na twee weken de batterijen te hebben opgeladen in België, keer ik begin april terug naar Nouna. De computeropleiding voor leerkrachten is op dat moment drie maanden bezig. Ondertussen maken de stroomgeneratoren van de SONABEL (SOciété NAtional Burkinabè d’ELectricité) het weer al te bont. De hitte van het droge seizoen (tijdens de maanden maart-april-mei stijgen de temperaturen regelmatig boven 40°C) verhoogt in het algemeen de frequentie van de stroomuitval, maar dit jaar is de afdeling Nouna van de SONABEL toch echt goed op weg naar een nieuw nationaal record. Dit vinden de verantwoordelijken van de computerzaal allerminst prettig, want het zal niet de eerste keer zijn dat in Nouna een elektrisch apparaat de geest geeft ten gevolge van veelvuldig stroomfalen.

De computers (en hun gebruikers) snakken dan ook naar stroomregelaars. Een stroomregelaar is een elektrisch apparaat dat tussen het stopcontact en de computer wordt aangesloten om 1) de gebruiker van de computer te waarschuwen wanneer zich spanningswisselingen op het elektriciteitsnetwerk voordoen, 2) bij een volledige stroomonderbreking nog gedurende enkele minuten stroom te leveren zodat de gebruiker zijn werk kan opslaan en de computer veilig kan afsluiten en 3) bij een terugkeer van de stroom de computer te beschermen tegen overspanning. In België heb ik een dergelijke stroomregelaar nog nooit in gebruik gezien, maar stroomonderbrekingen zijn er natuurlijk eerder uitzonderlijk.

Stroomregelaar met verpakking


Stroomregelaar: achterkant

Om financiële steun voor de aankoop van deze stroomregelaars te verkrijgen, dien ik in december van 2009 een aanvraag in bij de wereldraad van de gemeente Zoersel. De wereldraad die kleinschalige projecten in het zuiden steunt, ziet deze maatregel wel zitten en mijn aanvraag wordt dan ook goedgekeurd. Op het einde van maart krijgt het computerproject een financiële injectie voor de aankoop van 11 stroomregelaars. In totaal zullen we uiteindelijk 22 stroomregelaars aankopen, weliswaar met een iets kleiner vermogen per apparaat (en dus ook een lagere prijs per apparaat). Het grotere aantal stroomregelaars is in de praktijk handiger, omdat we ze verspreid over de hele zaal kunnen inzetten. Nu sluiten we drie computers en/of beeldschermen aan op één stroomregelaar, terwijl we er in het oorspronkelijk plan eerst zes hadden voorzien per regelaar. Wij bedanken hierbij de wereldraad en de inwoners van Zoersel in naam van alle gebruikers van de computerklas.

De stroomregelaars worden onder de tafels geplaatst.





Hoewel voor het eerste werkjaar van het computerproject (= schooljaar 2009-2010) enkel een cursus voor de leerkrachten is voorzien, staat de voorzitter van de APJEK, Ousmane Nabaloum, te trappelen om in het derde trimester ook al met een cursus voor de leerlingen te beginnen. Dit is (financieel) mogelijk omdat we van het provinciaal atheneum, d.i. de school waar de computerklas is gehuisvest, een secretaresse ter beschikking krijgen die deze cursus zal geven. Op die manier kunnen een aantal leerlingen van de hogere klassen ook al dit schooljaar meeproeven van het computerproject. Ik kan dit alleen maar toejuichen!

Computerles voor de leerlingen


Computerles voor de leerlingen

Ondertussen zijn ook nog hoezen aangekocht om het computermateriaal te beschermen tegen het stof. Zelfs al heeft de computerklas vensters in haar ramen, het stof vindt toch haar weg naar binnen. Zo hebben elke computer, elk scherm en elk klavier nu dan ook hun eigen overtrek.

Computerset zonder hoezen


Computerset met hoezen

Het einde van het schooljaar nadert, maar dat betekent niet dat de APJEK met haar duimen zal draaien. Tijdens de vakantiemaanden wordt in de computerklas een cursus georganiseerd voor al wie zin heeft om zijn informaticakennis op punt te stellen. Dit weliswaar tegen een zéér democratische prijs. En zo kijk ik op het einde van het eerste werkjaar terug op een aangename samenwerking met de APJEK. Deze vereniging heeft onder de aanstekelijke leiding van haar voorzitter alles in het werk gesteld om het computerproject van de grond te krijgen, waarvoor mijn dank. Het goede werk en bijhorende resultaat stemt hoopvol voor de toekomst en voor een verdere vruchtbare samenwerking met de APJEK. Het mag duidelijk zijn dat de Burkinese samenleving nood heeft aan dergelijke verenigingen die gedragen worden door gemotiveerde mensen die op een correcte manier hun steentje willen bijdragen aan de opbouw van hun land.

Het idee om de computerklas om te vormen tot een internetcafé blijft voorlopig in de koelkast. Het enthousiasme van de voorzitter Ousmane is soms moeilijk in te tomen, maar ik leg er steeds weer de nadruk op dat het project de tijd moet krijgen om te groeien. Het computermateriaal blijft ook het volgend schooljaar nog gewoon in de leegstaande biologieklas van het provinciaal atheneum (wat trouwens een zeer goede computerklas is) waar het zal dienen voor vorming van de leerlingen. Dit geeft ook aan de APJEK de tijd om ervaring met allerhande computerproblemen op te doen en tegelijkertijd ook te groeien naar financiële autonomie. Wat betreft dit laatste, kunnen we haar een duwtje in de rug geven met de gift van twee fotokopieerapparaten. Wanneer dit alles goed verloopt, is weeral een belangrijke stap gezet op weg naar de opening van een degelijk internetcafé in Nouna.

Geen opmerkingen: