Eind januari is de opleiding voor leerkrachten in de gloednieuwe computerzaal van start gegaan. Deze opleiding wordt georganiseerd door de ‘Association des Professeurs pour une Jeunesse Eveillée dans la Kossi’ (APJEK). Nog even herhalen dat de computerklas is ondergebracht in een niet uitgeruste en dus niet gebruikte biologieklas van het provinciaal atheneum te Nouna en is ingericht om op lange termijn leerlingen van de verschillende middelbare scholen in Nouna te onderrichten op het vlak van informatica. In een eerste fase zullen echter de leerkrachten gevormd worden. We stelden immers vast dat bij veel leerkrachten de kennis van moderne informaticamiddelen ontbreekt. Bovendien zijn de leerkrachten natuurlijk sleutelfiguren om hun leerlingen te motiveren om niet met hun duimen te zitten draaien, maar wel nieuwe dingen te leren, zo ook op het vlak van informatica. Zodoende worden deze leerkrachten het uithangbord van de computerklas en kunnen ze zelfs, voor wie zich daartoe geroepen voelt, de taak op zich nemen om zelf aan de leerlingen computerles te geven.
De gloednieuwe computerzaal
De computeropleiding wordt georganiseerd in de vorm van avondcursus in de loop van de week, waarbij de deelnemers kunnen kiezen tussen twee groepen van maximum 15 personen: ofwel maandag- en woensdagavond, ofwel dinsdag- en donderdagavond. Elke sessie duurt twee uur, dus een deelnemer krijgt in totaal 2 x 2 uur = 4 uur computerles per week. De opleiding loopt van januari tot einde mei en is gratis voor de leden van de APJEK. Voor de leerkrachten die geen lid zijn, is de inschrijvingsprijs 10000 FCFA ofwel 15 €. Ousmane Nabaloum, de voorzitter van de APJEK, heeft een gemotiveerde lesgever kunnen strikken in de persoon van Jean-Emmanuel die overdag als boekhouder werkt op het Centre de Recherche en Santé van Nouna. Tegelijk heeft Ousmane in de vijf middelbare scholen die Nouna rijk is, verantwoordelijken van de APJEK aangeduid. Elke verantwoordelijke heeft de taak om in zijn onderwijsinstelling de leerkrachten warm te maken voor de opleiding.
Lesgever Jean-Emmanuel
Jean-Emmanuel geeft les in de computerklas.
In het begin komt de opleiding, ondanks de reclamecampagne, een beetje moeizaam op gang, omdat veel leerkrachten maar niet kunnen geloven dat er effectief voor hen een computeropleiding wordt georganiseerd. Negatieve ervaringen in het verleden waarbij er loze beloften zijn gedaan, hebben een klimaat van scepticisme doen ontstaan. Nieuwsgierig komen ze één voor één een kijkje nemen in de computerklas om zich met hun eigen ogen van de waarheid te vergewissen. Deze aarzelende houding verhindert echter niet dat het nieuws zich als een lopend vuurtje onder de leerkrachten verspreidt, zelfs op provinciaal niveau. De directeurs van de middelbare scholen uit de provincie reageren enthousiast en spreken Ousmane aan om hem te vragen of ook zij, en hun ploeg van leerkrachten, die opleiding niet kunnen volgen.
Leerkrachten krijgen les in de computerklas.
Leerkrachten krijgen les in de computerklas.
Aangezien bij veel leerkrachten de basiskennis van informatica ontbreekt, wil de vorming zeker geen ingewikkelde zaken behandelen. Concreet spitst de opleiding zich toe op drie basismodules van het Office-pakket, nl. Word, Excel en Power-point. Deze praktische toepassingen laten toe de drempelvrees voor een computer weg te nemen en maken aan de leerkrachten ook duidelijk dat werken met een computer heel wat voordelen te bieden heeft. Diegenen die Word en Excel al onder de knie hebben, kunnen later voor Powerpoint nog inspringen. Zo zijn er op dit moment dus twee groepen les aan het volgen, nl. een groep van 15 personen en een groep van 7 personen.
Leerkrachten krijgen les in de computerklas.
Bij de organisatie van deze avondcursus komen spijtig genoeg ook enkele pijnpunten aan de oppervlakte, waar je als organisator maar weinig aan kunt veranderen. Zo kunnen heel wat leerkrachten, ondanks hun interesse, niet deelnemen aan de cursus, omdat ze ’s avonds zelf bijles geven, hetzij in avondschool, hetzij privé. Dit is heel begrijpelijk, aangezien deze mensen hun behaalde diploma op financieel vlak natuurlijk zo veel mogelijk willen laten renderen. Een tweede pijnpunt zijn de stroompannes die de cursus met de regelmaat van de klok verstoren. Bovendien durft de spanning op het elektriciteitsnetwerk wel eens op en neer gaan. Aangezien het weinig waarschijnlijk is dat dit probleem op korte termijn zal verholpen worden, is het noodzakelijk om spanningsregelaars te plaatsen om het computermateriaal te beschermen.
Op 24 februari heeft het computerproject het geluk haar hoofdsponsor Eric Deckers te mogen begroeten. Het is altijd fijn om aan sponsoren te kunnen laten zien dat hun geld goed besteed is en Ousmane is als voorzitter van de APJEK erg gebrand op het bezoek van Eric aan de computerklas. Tijdens dit bezoek stelt Eric vast dat het goed is en er wordt logischerwijze ook de vraag gesteld naar de mogelijkheid van een internetverbinding. Internet is inderdaad een venster op de wereld, maar ook een venster dat op dit moment in Nouna niet goedkoop is. Ikzelf leg er bij Ousmane die hardop van internet droomt, steeds de nadruk op dat het computerproject de tijd moet krijgen om te groeien, stap voor stap. Het idee om de computerklas tot internetcafé om te vormen, waar mensen opleidingen kunnen volgen en op internet kunnen surfen, is interessant, maar kan niet zonder vooraf een degelijke financiële analyse te maken. Het uitbaten van een echt internetcafé is immers veel complexer dan het beheren van een ‘simpele’ computerklas.
Ousmane Nabaloum, voorzitter van de APJEK, en Eric Deckers
maandag 29 maart 2010
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten